2012. május 1., kedd

Nada rupa parabrahma

Nada rupa parabrahma - A Legfelsőbb formája a hang

Hogy mit értünk 'Legfelsőbb' alatt, csak egy elméleti megközelítés. Kinek mit jelent, kultúrától, világnézettől, vallástól függően. A lényeg ugyanaz, az energia legfinomabb megjelenési formája, rezonancia. Teremtő erő, ha pozitív rezgésekről beszélünk, de tudjuk, lehet romboló is, vagyis egyes értelmezések szerint disszonancia.

A keleti kultúrában - főleg Indiában - úgy tartják, az első rezgés, az első hang az 'OM' volt, ami nem más, mint a teremtés első pillanata. Fény és hang együttes megjelenése, melyből minden más keletkezik, tehát a forrás, az eredet. Nem véletlen tehát, hogy a mantrák szinte mindegyike 'OM'-mal kezdődik, alátámasztva a teremtés elvét.

Sejtjeinknek szükségük van erre a pozitív rezonanciára, mely biológiailag is kimutathatóan regeneráló hatású. Pszichés és mentális hatásokról nem is beszélve. A hang, rezonancia tudatos használata terápiának, meditációnak tekinthető. Terápia, mint a hangfürdő vagy a tibeti hangtálas kezelés. Meditáció, mint mantra japa - mantra mentális ismétlése -, elég, ha csak a Krishna tudatúakra gondolunk. De templomainkban is megjelenik mindez természetesen, zsoltáréneklés, valamint az orgonajáték során. Nem más, mint elmélyülés, meditáció, transzcendentális élmény.

Mindez beépíthető mindennapjainkba. Ha van otthon egy kisebb fajta hangtálunk, használhatjuk rendszeresen. A munka utáni zenehallgatás, rádiózás sem elhanyagolható, kikapcsoló élményt nyújt. Legjobb hatása mégis a közösségben való zenélésnek, zenehallgatásnak van. A sort még lehetne folytatni, a lényeg, legyünk tudatában a hang, a zene gyógyító, építő, elmélyítő erejének és életünk könnyedebbé válik.

Nada Rupa Parabrahma - The form of the Highest is the sound

What the meaning of 'Highest' is just a theoretical approach. It has different meaning according to culture, ideology or religion. The essence is the same, this is a gentle form of energy, a resonance. A creative force for positive meaning but it is known it could be also destructive in case of dissonance.

In the Eastern tradition - mostly in India - it is said the first vibration and sound was 'OM' which was the first moment of creation. Appearience of light and sound in a same time, the starting point of all being so the source, the origin. That is why almost all the mantras start with 'OM' confirmed the theory of creation.

Our cells need this positive resonance as a regenerated affect what is manifested in biologial, psychical and mental level as well. The conscious useage of sound and resonance in therapy are considered meditation. Therapy in the meaning of 'sound bath' or Tibetian bowls treatments. Meditation as mantra japa - mental repetition of mantra - like in Krishna consciousness. But it appears also in our Chritian churches during psalm singing and organ play. It is immersion, meditation a transcendental experience.

All of these can be put in our daily life. If we have a small kind of sound bowl we can use it regularly. Listening music, radio after working time can be also relaxed. The best affect can be in community music gathering or music listening. The list is unlimited, the point is to be aware of healing and constructive power of sound and music thereby our lifes become easier.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése